Logotyp

Lundbergs producerar egen el

När du trycker igång kaffebryggaren på morgonen kanske det är så att du ska tacka Lundbergs på Johan Östbergs väg. Familjen Lundberg är en av dem som producerar lokal el i Sandviken - för eget bruk men också för försäljning genom Bixia.

– Vi hade tänkt på det här jättelänge och gjorde slag i saken i maj förra året, berättar Mats Lundberg medan han klättrar upp på taket till familjens 28 solpaneler.

Det de skjutit upp så länge visade sig lättare gjort än trott.

– Folk som kan det här har installerat och löst det som måste lösas. Nu sköter det sig själv. Hittills i år har vi producerat 7000 kwh. Vi kan följa det hela i en app där vi ser produktionen dag för dag, månad för månad. Först förbrukas den el vi producerar i huset och om det blir över säljs det.

Mats Lundberg på sitt hustak

Mats Lundberg på sitt hustak

Han visar den senaste produktionsfakturan och säger att det är en skön känsla att se ett minustecken framför beloppet som betyder att det blir pengar tillbaka.

– Det här har jag sålt och det är min vinst. Det känns bra att jag har knuffat ut fulel från nätet och att mina grannar kan ha köpt min el som blivit över, den har kommit till nytta och de har sluppit plocka in den lilla delen el från något som inte är lika bra.

Bästa effekt

Sommaren 2018 var bra för en lokal elproducent. I maj producerade familjen Lundberg solceller 40 procent mer än i maj 2017. Det bästa är egentligen när det är mycket sol och lite svalare väder.

– Då får man ut bäst effekt eftersom kapaciteten minskar lite när det är varmt. Många tror att det är problem i ett land som Sverige men vi får ungefär samma ut av solceller som i Tyskland.

"Det känns bra att jag har knuffat ut fulel från nätet"

- Mats Lundberg

Som lokal producent hos Bixia har man ingen nätavgift på det man producerar och använder själv. Det bidrar till att det blir en bättre kalkyl för den som räknar på kostnaderna.

– Återbetalningstiden är ungefär 13 år, efter det är det gratis. Det är en bra pensionsförsäkring, konstaterar Mats Lundberg.

Ändå är ekonomin underordnad.

– Om det går plus minus noll spelar mindre roll eftersom man vet att man gör rätt. Det är lite som med ekologisk mjölk. Den smakar inte annorlunda, du tjänar ingenting - men du vet att du gör rätt.

Hållbarhet

Solcellerna har ökat deras medvetenhet på olika sätt.

– Jag har jobbat länge med de här frågorna, bland annat som hållbarhetsspecialist på Sandvik. Min fru har också ett genuint intresse för miljöfrågor och vi pushar varandra. Vi plastpåsebantar, har bytt ut lampor, äter mer vegetariskt, köper begagnat, har skaffat elcykel, tänker över konsumtion…

– Vi vill vara bra förebilder för vår 13-årige son. Det finns många fördomar som att solceller väl inte fungerar i Sandviken. Det känns kul att motbevisa den negativismen.

I samband med solcellsinstallationen bytte familjen en av sina bilar till en elbil.

– Det är extra häftigt på sommaren när man kommer hem från jobbet och tankar bilen och vet att vi tankar med solen.

Sidan publicerades: 2019-07-29 07:00
Senast uppdaterad: 2019-07-29 07:00

Sandviken Energi AB | tel vxl: 026-24 16 00 | e-post: info@sandvikenenergi.se | Kontakta oss | Om webbplatsen