Logotyp

Med arbetsmiljö och hållbarhet i fokus

Sandviken Energi är ett av de första elnätsbolagen i Sverige som fått tillstånd att flyga drönare utom synhåll för att besiktiga och felsöka det lokala elnätet. Slitage och skador på ledningsnätet kommer nu att gå snabbare att upptäcka och laga – samtidigt som påverkan på miljön blir mindre.

Sandviken Energi är bland de första elnätsbolagen i Sverige som fått tillstånd att flyga drönare utom synhåll för att besiktiga och felsöka det lokala elnätet. Slitage och skador på ledningsnätet kommer nu att gå snabbare att upptäcka och laga – samtidigt som påverkan på miljön blir mindre.

Genom drönare kan vi besiktiga och felsöka ledningsnätet snabbare, förkorta tider för strömavbrott, förbättra arbetsmiljön och minska skaderisken för våra medarbetare i skog och mark. Dessutom blir påverkan på miljön mindre med drönare, jämfört med helikopter som vi annars normalt använder.

Underlättar arbetet

Att okulärt besiktiga svårtillgängliga ledningar kommer nu gå mycket lättare med hjälp av drönare. Tack vare videokameran, som även kan leverera stillbilder i hög upplösning, får vi bra möjligheter att inspektera ledningsnätet i alla riktningar. Detta underlättar våra årliga besiktningar av elnätet, slitage och skador på ledningsnätet går därför betydligt snabbare att upptäcka och reparera.

Martin Jonsson är Sandviken Energis egen drönarpilot.

Martin Jonsson är Sandviken Energis egen drönarpilot.

Ett bättre val

Tack vare drönarens säkerhetssystem kan den framföras utom synhåll, vilket också vårt tillstånd från Transportstyrelsen tillåter. Sandviken Energi är ett av tre elnätsbolaget i landet som fått ett sådant tillstånd.

– Drönaren med kamera ger en väldigt klar bild om hur nätet ser ut uppifrån, säger Martin Jonsson, montör vid Elnät och Sandviken Energis egen pilot.

I framtiden kommer helikopterbesiktningarna helt ersättas av drönare. När vi är ute och felsöker med drönare och hittar något fel kan vi enkelt göra en riktad insats och därmed korta tiden för bandvagnen med reparationsutrustning att nå fram.

Sandviken Energis drönare besiktigar elledningsnätet.

Sandviken Energis drönare besiktigar elledningsnätet.

Phantom 4 pro

Vår drönare har sensorer som känner av eventuella hinder längs vägen som till exempel grenar. En del av säkerhetssystemet på drönaren är infraröda sensorer som mäter avstånd och höjd. Den har även GPS, kompass med mera. Drönaren har tre olika överföringskanaler som ger god kontakt mellan sändare och mottagare, växlingen mellan dessa kanaler sker automatiskt. Den har även en funktion som gör att den hittar tillbaka till startpositionen automatiskt. Övervakningen av drönaren kan ske via glasögon, surfplatta eller mobiltelefon.

Sidan publicerades: 2019-09-04 09:50
Senast uppdaterad: 2019-09-04 09:50

Sandviken Energi AB | tel vxl: 026-24 16 00 | e-post: info@sandvikenenergi.se | Kontakta oss | Om webbplatsen