Logotyp

Skydda ditt hem mot åskan

Det absolut vanligaste som händer när åskan går är att den skadar din hemelektronik som kostar dig tusenlappar. Så här skyddar du ditt hem.

Åskan behöver inte slå ned i ditt hem för att orsaka skada på din elektronik utan det räcker med att den slår ner i området. Strömmen från en blixt som slår ned kan färdas långa sträckor, speciellt genom ledningsburen ström ovanför marken. Därför är det viktigt att du har ett så kallat överspänningsskydd så du även kan skydda kyl, frys och värmesystem.

Det bästa sättet för att skydda din elektronik är att dra ur kontakten redan innan ovädret börjar. Lägg kontakten minst 50 cm från uttaget så att inte blixten hoppar från uttaget till kontakten. Har du tänkt åka bort kan det vara en god idé att dra ur kontakterna innan du åker. Det går att köpa grenuttag och liknande med inbyggt överspänningsskydd, ett enkelt sätt att skydda till exempel datorn om det kommer en spänningstopp. Men man bör vara uppmärksam på att dessa sällan håller för ett direktnedslag eller ett nedslag som är väldigt nära.

Undvik att prata i fast telefon under ett åskväder. Det går dock bra att prata i mobiltelefon förutsatt att den inte ligger på laddning.

Jordfelsbrytare och markspänningsskydd

Jordfelsbrytare är en viktig komponent till säkringarna i din elcentral fast den skyddar inte elektrisk utrustning vid blixtnedslag. Men en jordfelsbrytare står av strömmen vid en kortslutning och minskar risken för brand så därför är den ett bra skydd i samband med oväder.

Skaffa ett markspänningsskydd (oisolerad koppartråd eller ett galvaniserat stålband i marken runt huset) som förhindrar spänningarna att ta sig in. Detta är något du till exempel kan göra i samband med dränering eller annan uppgrävning av trädgården.

Kontakta ditt försäkringsbolag för att veta exakt vad som ersätts vid ett åsknedslag.

Sidan publicerades: 2019-07-16 08:00
Senast uppdaterad: 2019-07-22 18:02

Sandviken Energi AB | tel vxl: 026-24 16 00 | e-post: info@sandvikenenergi.se | Kontakta oss | Om webbplatsen