Logotyp

Sanningar och myter om snöröjningen

Vet du vad som är sanningar och vad som är myter gällande snöröjningen i Sandvikens kommun?

MYT #1: "De plogar som de vill och ibland inte alls"

”Sandviken Energi plogar alla gator och cykelvägar i Sandvikens kommun. De är ofta sena och kommer först när det har blivit flera centimeter snö. När de väl börjar ploga så plogar de cykelvägarna innan gatorna, och det verkar ju ologiskt. Vissa områden struntar de i att ploga över huvud taget."

SANNING #1

Vi har 19 plogdistrikt i Sandviken och Storvik. Vi på Sandviken Energi snöröjer sju av dessa. I de övriga 12 plogdistrikten hyr vi in entreprenörer som ansvarar för ett distrikt var.

Många är nyfikna på hur vi prioriterar vilka vägar som ska plogas först. Vi prioriterar cykelbanorna först, vilka plogas vid ett snödjup om minst 3 centimeter. Gatorna plogas vid ett snödjup om minst 5 centimeter och då prioriterar vi storvägar och busslinjer.

Vi har sex till åtta timmar på oss att klara av våra 19 plogdistrikt. När snön faller hela tiden är det svårt att hålla tiderna, men det är något vi ständigt jobbar för att bli bättre på.

MYT #2: Skotta inte över problemen på andra

”Plogbilen kör grannens snö över på min tomt, men jag vill ju inte behöva skotta bort grannens snö. Jag skottar ut snön på gatan och så ringer jag till kommunen och ber dem ploga.”

SANNING #2

Ja, ibland får vi denna fråga och här ber vi dig tänka en vända till. Din snö körs ju till nästa granne, som i sin tur får skotta upp din snö. Du ansvarar för snön som faller på din tomt, så skyffla inte över problemet på andra. Att skotta ut snön på gatan försämrar dessutom framkomligheten i ditt område.

MYT #3: Har du plogbilen i sovrummet då och då?

”Jag förstår inte varför de plogar på nätterna. Fattar de inte att de väcker upp hela området med det där oljudet?”

SANNING #3

På natten är det mindre trafik ute på vägarna, så det underlättar för oss och våra entreprenörer som vill få undan snön tills du och alla andra ska ge sig iväg till jobbet. Det är för din bekvämlighet – och framför allt din trygghet. En snötäckt gata är betydligt farligare för hälsan än en plogbil utanför sovrumsfönstret.

MYT #4: Även snöröjning har en budget

”Jag läser i tidningen att budgeten för snöröjning inte räcker till? Är det så svårt att räkna?”

SANNING #4

Ett budgetår för oss sträcker sig från januari till december. Vi har en budget för tio ”plogsvängar” per år. Efter sommaren kan vi oftast konstatera att vi redan har plogat en hel del under januari, februari och mars. Det kan i värsta fall innebära att det har snöat så mycket under de månaderna att vår budget är helt förbrukad när vinterns första snöfall kommer - men vi plogar givetvis ändå. För din bekvämlighet och säkerhet, helt enkelt!

MYT #5: Har du sett vart vi gömmer all snö?

”Sandviken Energi har inte plats för all snö, därför låter de snön ligga kvar lite här och var längs gatorna.”


SANNING #5

Jodå, vi har ett antal områden där vi kan lägga upp snön. Kommer det mycket snö på kort tid kan det ta längre tid att få undan den. Ibland kan det bli så mycket snö att det skymmer sikten för trafikanter, så var försiktig när snövallarna har vuxit sig höga som berg. Vi har dessvärre inte de ekonomiska möjligheterna att ta bort alla plogvallar. Det skulle kräva allt för stora kostnader och resurser.

När du kör bil ansvarar du själv för ditt fordon, så var rädd om dig själv och andra som rör sig i trafiken.

För att underlätta snöröjningen gäller regler om datumparkering inom Sandvikens tätort under tiden 1 oktober - 15 maj.

Det är förbjudet att parkera:

  • på dagar med udda datum på den sida av vägen som har udda adressnummer.
  • på dagar med jämna datum på den sida av vägen som har jämna adressnummer.
  • Förbudet gäller mellan kl 00.00-06.00.


Senast publicerad: tisdag 14 november 2017 13:49

Sandviken Energi AB | tel vxl: 026-24 16 00 | e-post: info@sandvikenenergi.se | Kontakta oss | Om webbplatsen