Logotyp

Snöröjning

Snöröjning och plogdistrikt

Vi har 19 plogdistrikt i Sandviken och Storvik. Vi på Sandviken Energi snöröjer sju av dessa. I de övriga 12 plogdistrikten hyr vi in entreprenörer som ansvarar för ett distrikt var.

Se våra vinterväghållningsområden.

Många är nyfikna på hur vi prioriterar vilka vägar som ska plogas först. Vi prioriterar cykelbanorna först som plogas vid ett snödjup på minst tre centimeter. Gatorna plogas vid ett snödjup på minst fem centimeter och då prioriterar vi storvägar och busslinjer.

Vi har sex till åtta timmar på oss att klara av våra 19 plogdistrikt. När snön faller hela tiden är det svårt att hålla tiderna, men det är något vi ständigt jobbar för att bli bättre på.

Snö i garageinfarter

Vid plogning av gator bildas snövallar utmed gatorna som även hamnar utanför garageinfarter mm. Snöbortforsling i bostadsområden sker endast när det av framkomlighetsskäl är nödvändigt, därför är det viktigt att snö från garageinfarter och tomtmark ej skottas ut i gatan.

Våra resurser räcker tyvärr inte till för att ta bort snövallar i garageinfarter vid snöplogning.  Den snön skottar du bort själv.

Du som skottar din egen uppfart

När du skottar din egen uppfart och tomt är det några saker du bör tänka på. Du får inte skotta ut snön på kommunens gator och vänta på att våra plogbilar ska komma och ploga undan snön. Framkomligheten och sikten blir begränsad för dig och dina grannar, något som varken vi eller ni vill. Du som fastighetsägare är skyldig att transportera bort den snö som faller på din tomt.

Du som bor i hyreshus

Oftast har du en hyresvärd som vet vad som gäller - så fråga. Din hyresvärd har ett stort ansvar för snöröjning och sandning i området runt fastigheten.

Du som är pensionär

Du som har fyllt 75 år och är pensionär kan ta hjälp av "Fixar-Malte". Fixar-Malte är en grupp med egen handledare som utför olika uppdrag åt pensionärer för att förebygga fallskador i hemmet.

Fixar-Malte - Sandvikens kommunlänk till annan webbplats

Datumparkering

För att vi ska kunna sköta snöröjningen på ett bra sätt är det viktigt att du följer reglerna om datumparkering.

Snöröjningen just nu

 • 2019-03-19
  Saltning av korsningar och rondeller
  På måndagskvällen 18 mars saltade vi korsningar och rondeller i Sandviken.
  Läs mer
 • 2019-03-18
  Snöröjning i Storvik samt parkeringar
  Natten till måndag har vi snöröjt i Storvik samt våra parkeringar i Sandviken.
  Läs mer
 • 2019-03-13
  Plogning och saltning idag
  Idag plogar vi gång- och cykelvägar och saltar korsningar och rondeller.
  Läs mer
 • 2019-03-09
  Sandning och saltning
  Idag har vi saltat korsningar, rondeller och busslinjer. På gågatorna i centrum (krysset) sandar vi.

  Läs mer
 • 2019-03-08
  Idag röjer vi bort snöslask
  Under fredagen är vi ute och röjer bort snöslask från områdesgator. Först kör vi med en stor traktor efter den stora traktorn kommer en mindre traktor som rensar bort på ställen där den stora traktorn inte kommer åt.
  Läs mer
 • 2019-03-05
  Snöröjning på gång och cykelbanor
  Under tisdagen har snöröjning skett under pågående snöfall på gång cykelbanor.
  Läs mer
 • 2019-02-15
  Halkbekämpning och skrapning av is
  Idag kör vi med en väghyvel och en medföljande renstraktor i Storvik samt en väghyvel och en renstraktor i Sandviken. Vi skrapar våra gång- och cykelvägar från is med tre traktorer. Vi lastar även ur snö ur områden med en grävmaskin och lastbilar för att köra bort snön. Vi kommer även att bättra på sandningen lite längre fram på dagen.
  Läs mer
 • 2019-02-14
  Hyvling av gator och bortforsling av snö
  Bortforslingen av snö fortsätter i Sandviken och Storvik. Vi kommer även under dagen att hyvla områdesgator i Sandviken och Storvik.
  Sandning sker vid behov.
  Läs mer
 • 2019-02-11
  Bortforsling av snö och hyvling av vägar
  Under helger har vi jobbat för fullt med att skrapa modden som uppstått på grund av det varmare vädret. Även grindhål har rensats under helgen. Idag, måndag fortsätter vi att skrapa vägar och forslar även undan snö. Gång och cykelbanor sandas.
  Läs mer
 • 2019-02-08
  Bortforsling av snö fredag 8 februari
  Under natten till fredagen har vi snöröjt gång och cykelvägar.
  Läs mer

Senast publicerad: fredag 31 maj 2019 14:04

Sandviken Energi AB | tel vxl: 026-24 16 00 | e-post: info@sandvikenenergi.se | Kontakta oss | Om webbplatsen