Information kring el- och energiläget

Vi får just nu en hel del frågor kring elpriser, förbrukning och hur man som konsument kan förbereda sig inför kyligare tider. Här har vi samlat nyttig information från oss på Sandviken Energi.

2023-års priser inte beslutade än

Många hör av sig till oss just nu och är oroliga för sina kostnader för el och värme framöver. Vi förstår att många är oroliga och funderar kring sin ekonomi och hur man kan hålla nere kostnader.

Vi ser just nu över prisjusteringar inför nästa år och har tyvärr ännu inte beslutat om prishöjningar. Så snart vi har beslutat nya prisnivåer för 2023 kommer vi att kommunicera ut dem till våra kunder.

På grund av de skenande energipriserna ser vi dock redan nu att vi kommer att behöva göra något större prishöjningar för elnät, fjärrvärme och vatten kommande år än vad vi tidigare gjort.

Närbild på glödlampa

Skillnaden mellan elnät och elhandel

Vi får en hel del frågor kring skillnaden mellan elnätsavgiften samt elhandelsavgiften. Nedan redogör vi för skillnaden och varför du som kund får två fakturor för din el.

Vad är elnät?

För att elen ska fungera i ditt hem behöver du ha två olika avtal, ett med elnätsleverantören och ett med valfri elhandlare. Vi på Sandviken Energi är endast elnätsägare och ansvarar för ledningarna som går till ditt hus. Fakturan för elnät täcker i första hand kostnader för driften av det lokala elnätet som ligger nedgrävt i marken eller hänger från stolpar i luften. Utöver själva abonnemangsavgiften ingår en kostnad för elöverföring per kilowattimme samt statlig energiskatt.

I stora delar av Sandviken ansvarar Sandviken Energi för elnätet och du kan inte välja ett annat elnätsbolag. Sveriges alla elnät ingår i vad som kallas för ett naturligt monopol - det vore ineffektivt och dyrt om varje elbolag skulle dra sina egna ledningar till alla bostäder och lokaler.

Vad är elhandel?

Vi har ingen egen elhandelsförsäljning utan samarbetar med Bixia som är vår anvisningsleverantör för elhandel. Elhandeln är själva elen du förbrukar i din bostad, som när du tänder lampan eller tittar på tv. Har du frågor kring din elhandel hänvisar vi till din elhandelsleverantör!

Vad kan jag göra för att minska min förbrukning?

En del av din elnätsfaktura baseras på din faktiska förbrukning och det blir därmed billigare om du förbrukar mindre el. Därför är det bra att få koll på din elförbrukning. På våra Mina Sidor Länk till annan webbplats. kan du följa din elförbrukning ända ner till timvärden. På så sätt kan du se när det går åt som mest el i ditt hus och kanske kan du upptäcka energitjuvar i ditt hem.

Här har vi samlat alla våra bästa energispartips!

Fjärrvärme som uppvärmning

Vårt råd till kunder, utöver alla elspartips såsom att släcka lampor, ta kortare duschar, fylla tvätt- och diskmaskiner, just nu är att verkligen se över sin uppvärmningskälla och hitta en effektiv lösning för att hålla nere förbrukningen.

Vi erbjuder fjärrvärme i stora delar av Sandviken samt Järbo och Storvik, och det är en prismässigt stabil värmekälla. Det är enkelt och tryggt för våra kunder och vi har hög leveranssäkerhet. Här kan du som är intresserad av att skaffa fjärrvärme läsa mer.

På grund av läget i omvärlden och svårigheter att få tag i bränsle kommer vi att tvingas höja priserna för fjärrvärme nästa år, men inte alls på samma nivåer som elhandelspriserna. Vi håller just nu prisdialoger och vi kommer att kommunicera våra prisjusteringar inom kort.

Vi jobbar parallellt med att säkra miljövänligt och billigt bränsle för att kunna hålla nere priserna gentemot våra kunder. Vi har till exempel gått ut till alla skogsägare i närområdet för att erbjuda dem att sälja stamved till oss. Vi ser att det är en bra affär både för oss och skogsägarna i detta läge. Här kan du läsa mer om det arbetet!

Ta hjälp av energi- och klimatrådgivare

I varje kommun finns en energi- och klimatrådgivare som kan ge dig opartiska och kostnadsfria tips och råd om hur du kan minska din energianvändning och miljöpåverkan.

Rådgivningen är objektiv och kostnadsfri och vänder sig till hushåll, organisationer och små- och medelstora företag.

Du får kontakt med energi- och klimatrådgivaren i Sandviken via Medborgarservice Länk till annan webbplats..


Innehållet på denna sida uppdateras löpande.
Senast uppdaterat 2022-09-08