Logo

Vatten och avlopp - Kokningsrekommendation avslutad - Gästrike-Hammarby, Kungsgården, Storvik, Åshammar

Status: Åtgärdat

Typ av störning: Kokningsrekommendation avslutad

Startdatum för störning:

Starttid för störning:

Beräknat slutdatum för störning:

Beräknad sluttid för störning:

Ort: Gästrike-Hammarby, Kungsgården, Storvik, Åshammar

Område eller vägar: Kungsgården, Storvik, Gästrike-Hammarby och Åshammar

Information:

Statusuppdateringar

Uppdatering 2021-08-08 kl. 15:17

Sandviken Energi meddelar att man kan dricka vattnet som vanligt i Kungsgården, Gästrike Hammarby, Storvik och Åshammar. Nu finns provsvar som visar att man kan använda vattnet som vanligt igen.

Vi vill rikta ett stort tack till alla kunder som tålmodigt har kokat vattnet de senaste dagarna! Nu fortsätter vårt arbete för att följa upp händelsen och utreda orsaken till det inträffade.


Uppdatering 2021-08-08 kl. 11:42

Kokningsrekommendationen kvarstår. Vi inväntar provsvar senare i eftermiddag och kommer informera igen når vi har tagit del av analysresultaten. Då vet vi om vi kan häva kokningsrekommendationen eller om ni kunder behöver fortsätta koka ert dricksvatten. Informationen kommer bland annat att gå ut via sms/servicemeddelande som du kan läsa mer om nedan.

Tack för ert tålamod!


Uppdatering 2021-08-07 kl. 18:53

Vi märker att många vill hämta vatten vid en vattentank istället för att koka vattnet hemma. När man kokar vattnet försvinner eventuella bakterier och vattnet är tjänligt och godkänt att dricka. Vi har dessutom ett begränsat antal tankar och inget tyder på att kunderna i området ska bli utan vatten, så vi vädjar till er som kan att koka vattnet hemma istället för att hämta vid tankarna. Vattnet i tankarna behövs för de som inte har möjlighet att koka för sitt behov.

Längre ner på sidan finns mer information om vad du kan använda kokt respektive okokt vatten till. Det går exempelvis bra att duscha i vattnet utan att koka det.

Uppdatering 2021-08-07 kl. 15:47

Vattentanken vid OKQ8 i Storvik är tillfälligt borttagen för påfyllning. Den kommer strax ställas tillbaka.


Uppdatering 2021-08-07 kl. 10:18

Kokniningsrekommendationen kvarstår. Vi inväntar nu provsvar och kommer komma med mer information under söndagen. En vattentank kommer under dagen placeras vid OKQ8 i Storvik (Magasingatan 23) för dig som inte har möjlighet att koka ditt vatten utan hellre hämtar det från en tank. Ta med en ren flaska att fylla för eget bruk (till dryck, matlagning och exempelvis tandborstning). Tack för att du håller god hygien vid tanken för att undvika smittspridning av covid-19! Är tanken inte på plats är vi bara och fyller på den.

Många frågar varför vi inte ställer ut vattentankar runt om i alla de berörda kommundelarna och hänvisar till vårt arbetssätt när det i våras inträffade en stor vattenläcka i centrala Sandviken. Vid den händelsen var många hushåll helt utan vatten och vi fick därför hjälp av de nationella krisinsatserna för dricksvattenförsörjning. Från nationella lager fick vi ett stort antal tankar som kunde försörja stora delar av tätorten samt Jäderfors med vattentankar till samhällsviktiga verksamheter samt våra privata kunder. Vid denna händelse i Kungsgården, Storvik, Åshammar och Gästrike-Hammarby har kunderna vatten i kranen och kan använda det om man först kokar det, och därför har vi inte tillgång till samma antal tankar eller nationella krisstöd. Vi väljer därför att ha dialog med samhällsviktiga aktörer (exempelvis skola, äldreboenden mm) samt andra verksamheter och evenemang för att försörja med tank där behovet är som störst.

Vi beklagar att ni fortfarande får koka vattnet. Vi arbetar med åtgärder, utredning och provtagning för att vi så snabbt som möjligt ska kunna ge er vattnet åter igen. Tack för ett gott samarbete!


Information 2021-08-06 kl 17:03

Sandviken Energi uppmanar kunder i Kungsgården, Gästrike Hammarby, Storvik och Åshammar med allmänt kommunalt vatten att koka dricksvattnet innan man använder det till mat, dryck och hygien (exempelvis tandborstning mm, läs längre ner på sidan).

Vi har fått provsvar med koliforma bakterier som visar att vattnet inte är tjänligt. Vi kommer göra åtgärder för att förbättra kvaliteten och ta nya prover. Provsvar visar på bakterien e.coli, som är en typ av koliform bakterie. Vi rekommenderar att du kokar vattnet innan du använder det.

Kokningsrekommendationen är en försiktighetsåtgärd och kunderna informeras via bland annat servicemeddelande som sms. Bor du i området men inte har fått servicemeddelande av oss kan du anmäla dig till framtida utskick.

Det finns i nuläget ingen prognos när du kan använda vattnet som vanligt. Vi informerar dig som berörs via ovanstående servicemeddelanden när du kan använda vattnet som vanligt igen. Du som berörs bör ta del av mer om vad du behöver tänka på när du berörs av en kokningsrekommendation.


Detta ska du göra när din kommun rekommenderar att dricksvattnet ska kokas:

 • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.
 • Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.
 • Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.

Tänk på att kokt dricksvatten ska användas till att

 • blanda saft eller andra drycker med vatten
 • brygga kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar
 • göra is
 • skölja frukt och grönsaker som inte kokas
 • borsta tänderna.

Okokt dricksvatten kan användas till att

 • tillaga mat som ska kokas i vatten, till exempel potatis, ris och pasta
 • tvätta händer och ansikte
 • duscha, men se till att små barn inte sväljer vatten. Undvik att bada
 • diska i diskmaskin på högsta temperatur, använd torkprogrammet
 • diska för hand, låt disken torka innan den används
 • tvätta kläder
 • städa och rengöra ytor
 • vattna blommor
 • spola toaletten.Söker du information om Österfärnebo/Gysinge? Läs mer här
Dessa störningar har inget samband och kunder i andra områden kan dricka vattnet som vanligt utan att först koka det.

Information in several languages Länk till annan webbplats.