Energispartips

Med några enkla ändringar i din vardag kan du minska din elanvändning, samtidigt gör du skillnad för din plånbok och miljön. Här har vi samlat några bra tips på hur du kan spara energi i ditt hushåll – oavsett om du bor i villa eller lägenhet.

Få koll på din förbrukning på Sandviken Energis Mina Sidor Länk till annan webbplats.. Här kan du se historisk förbrukning - månadsvis eller följ din förbrukning dag för dag. Du kan enkelt logga in med ditt mobila BankID.

Jämföra inte din slutsumman på din faktura med din granne eller vän. Om ni vill jämföra är det viktigt att det är förbrukningen ni jämför, eftersom det kan finnas många orsaker till att slutsummorna på fakturan skiljer sig åt. Så som: antal personer i hushållet, temperaturer inomhus samt på kyl och frys, uppvärmningssystem samt antal elektriska prylar i hemmet.

Energispartips på uppvärmning

Uppvärmningen står för en stor del av ditt hushålls elförbruking, generellt brukar man säga att 75- 125 kWh per kvadratmeter står uppvärmningen för. Så klart beror det här på flera faktorer så som husets ålder, isolering, väder och era energivanor.

 • Kontrollera värmen i rum som sällan används, som till exempel hallen. En lägre temperatur i sovrummet bidrar dessutom ofta till att man sover bättre, 20–21 grader brukar vara ett riktvärde. Visste du att det går att minska energiförbrukningen med 5% om du sänker temperaturen hemma med bara en grad (under vintern)?

 • Täta dragiga fönster och ytterdörrar. Genom att använda tätningslister kan du minska mängden kall luft som kommer in i hemmet. Om du har hus med vind kan du även se över isoleringen där, cirka 15 procent av värmen försvinner ut genom taket.

 • Undvik att täcka elementen med möbler eller stora gardiner. Luften i rummen behöver cirkulera för att på bästa sätt kunna värma upp ditt hem.

 • När du reser bort kan du dra ner värmen på elementen, och stäng av handdukstork och golvvärme om du har det.

En familj på fyra personer förbrukar i genomsnitt ca 4 800 kWh per år för uppvärmning av varmvatten. Du kan påverka användningen genom att bland annat skaffa snålspolande kranar och munstycken.

 • Spara på vatten och energi genom att ta kortare duschar. En dusch på 3 minuter motsvarar i snitt 36 liter varmvatten medan en dusch på 10 minuter förbrukar cirka 120 liter varmvatten!

 • Med snålspolande munstycken och kranar kan du minska vattenanvändningen rejält. Du kommer inte märka någon större skillnad och men vattenförbrukningen kan minska med 40 procent.

Energispartips på belysning

Belysningen står för mer än en femtedel av hushållselen i Sverige! Det bästa du kan göra här är att byta ut dina gamla glödlampor till LED. De gamla glödlamporna är drar onödigt mycket energi där endast 10 procent av energi blir ljus resten är värme.

 • Byt ut glödlampor till LED! En led-lampa håller 30-40 gånger längre än en glödlampa och använder ungefär en femtedel så mycket el. Ha exempelvis starkare belysning där du arbetar och mer begränsad belysning i vardagsrum och sovrum. Det förhindrar onödigt hög energianvändning.

 • Släck alltid lamporna när du lämnar ett rum. Använd exempelvis ljussensorer, rörelsevakter eller timer.

 • Installera en dimmer. Du sparar energi samtidigt som du får en mer harmonisk och mysig stämning i rummet.

 • Till din utomhusbelysning kan du antingen installera en skymningssensor som släcker lamporna när dagsljuset är tillräckligt starkt, eller en rörelsevakt som tänder belysningen när någon kommer i lampans närhet.

Energispartips för elektronik

Elektronik är de produkter som ökar mest i våra hushåll och står just nu för över en femtedel av vår hushållsel. När du köper nya hushållsutrustning så är det viktigt att du kollar vilken energiförbrukning produkten har, hur mycket du kan spara är så klart väldigt olika. Men välj med fördel produkter som är energimärkt: Svanen, Energy Start och TCO-märket för hemelektronik och A, A+ eller A++ för vitvaror.

 • Både din kyl och frys kan vara stora energislukare. En ny kyl och frys drar betydligt mindre el än modeller som är äldre än 10 år. Se även till att ha rätt temperatur i kyl och frys. Kylen ska ha plus 5 grader och frysen minus 18 grader.

 • Frosta av frysen när det är is i den, två gånger per år brukar vara lagom. En isbelagd frys drar betydligt mycket mer energi än en som är avfrostad.

 • Två tredjedelar av energin för att ladda mobiler går till laddare som inte laddar. Dra ut laddaren när du inte laddar och koppla gärna in din hemelektronik till ett grenuttag, då kan du enkelt stänga av allt på samma gång.