Logo

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Nya receptionenfr v: Anna Jernberg och Johanna Östlund Nya receptionen Nya receptionenfr v: Anna Jernberg och Johanna Östlund

Bättre och enklare med vår nya webb

Lätt att förstå. Lätt att använda. Det var utgångspunkten när en ny webbplats för Sandviken Energi utvecklades. Under hela arbetet har målet var tydligt för projektledaren Anna Jernberg.
Hon konstaterar att webbplatsen sandvikenenergi.se är till för kunderna. Alla kunder. Och att det ställer speciella krav.

Den som går in på nya hemsidan ser en tydlig skillnad:

  • Enkel att överblicka.
  • Fokus på en sak istället för flera.
  • Färg och form gör den enklare att använda.
  • Sidan är responsiv – alltså anpassar sig efter mobil, surfplatt och liknande.

Anna Jernberg förklarar:

– Det blir lättare att hitta till exempel Mina sidor, Kundservice och Driftinformation. Det blir ett enormt lyft för våra kunder. Bakgrunden är att den gamla webbplatsen inte hade hängt med i utvecklingen. På många områden fungerade den inte särskilt bra. Dessutom följde den inte tillgänglighetsdirektivet vilket för Sandviken Energi är en självklarhet.

Viktiga riktlinjer

Tillgänglighetsdirektivet (WCAG, World Content Accesibility Guidelines) är en standard för tillgänglighet upprättad av EU. Enkelt förklarat är det riktlinjer för hur man gör innehåll på webbplatser tillgängligt för personer med funktionsnedsättning - men även hur användbarhet kan uppnås för alla användare.

– När det gäller datorer, mobiler och surfplattor har vi alla olika kunskapsnivåer. Det kan bero på intresse, datorvana, ålder, funktionsvariationer och en rad andra faktorer. Vi har strävat efter att göra webbplatsen så tydlig och enkel att de flesta kan använda den, berättar Anna Jernberg.

Hon betonar att det är en grund som lanseras nu, 29 april.
– Webbplatsen kommer givetvis att utvecklas, både när det gäller funktion och innehåll, betonar hon.

Syftet med en webbplats är att ge service även när Kundtjänst inte är öppen – och att helt enkelt slippa ringa eller besöka när det gäller många frågor.

Chatroboten Elin

En stor nyhet blir en så kallad chatrobot som döpts till Elin. Dygnet runt, alla dagar i veckan, svarar Elin på kundernas frågor.

Johanna Östlund, som är kundservicehandläggare med fokus på digital kommunikation, förklarar:
– I den kan man skriva antingen fullständiga frågor eller enbart ord. Elin svarar snabbt. Den har i flera månader matats med frågor och svar. Vi utgår från vanliga frågor som Kundservice får ofta och fyller sedan på. Det spännande med en chatrobot är att ju fler frågor den får från våra kunder, desto bättre svar kommer den att ge.

Chatroboten är en del i strategin att själservicedelarna stärks.

– I den får man svar på många av sina frågor. Andra självservicedelar som blir enklare nu är tjänster som att göra flyttanmälan, göra felanmälan eller se driftsstörningar. Men det är viktigt att veta att man givetvis alltid kan ringa Kundservice också. För en del kunder passar det bättre. Och för en del mer komplicerade frågor behövs hjälp av våra kunniga medarbetare, säger Johanna Östlund.

Arbetet med en ny och mer tillgänglig webbplats även för Sandnet pågår för fullt.

Senast uppdaterat