Logo
Bildkollage med förskolebarn med vattentorn i bakgrunden

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Förskola på besök i vattentorn

Finns det fiskar, eller lejon, inne i vattentornet? Vem jobbar där? Och hur högt är det egentligen? Det var några av frågorna som barnen på Solgårdens förskola ställde när de besökte vårt vattentorn i Vallhov.

Solgårdens förskola är också först ut att få ta emot boken "Vega upptäcker - Vatten och avlopp" som vi delar ut till alla förskolor i kommunen.

Alla föräldrar till de barn som är med på bilderna har godkänt att deras barn är med på bild! Längst ned på sidan finns ett bildspel med fler bilder från besöket!

Barnen som kommer på besök är mellan tre och fem år gamla och går på förskolan som ligger alldeles intill det stora vita vattentornet. Pedagogen Chatarina berättar att man tagit vara på barnens intresse kring vattentornet och visar hur barnen har fått rita egna skisser av tornet och också byggt varsitt vattentorn med hjälp av pappersrullar.

– Det ingår i läroplanen att låta barnen ha inflytande över vad vi arbetar med, säger Chatarina och visar upp de frågor barnen har formulerat inför besöket.

Att gå in i vattentornet är spännande!

Sandviken Energis driftchef Viktoria tar emot barnen när de kommer till vattentornet och spänningen är stor när hon låser upp dörren till tornet.

– Kommer det komma ut vatten ur dörren, frågar nåt barn.

– Vem har målat på tornet? Är det en tjuv?, frågar ett annat barn.

När Viktoria öppnar dörren kommer inget vatten forsande utan barnen kan nyfiket kika in och se att vattnet kommer in i tornet via ett stort rör.

– Här åker vattnet upp ur rör i marken och vidare till en jättestor bassäng på toppen, berättar Viktoria.

Många trappsteg för att bestiga tornet

Barnen får gå några steg upp i spiraltrappan och vinka till kompisarna, men ända upp i toppen på tornet knatar bara pedagogen Chatarina.

Barnen undrar också vart vattnet som kommer i kranen egentligen kommer ifrån och Viktoria berättar att mycket av centralortens vatten kommer från sjön Öjaren, där några av barnen kanske badat eller fiskat på sommaren. Hon berättar också att just nu planerar vi för ett nytt vattenverk eftersom det gamla är över 70 år gammalt.

Studiebesöket avslutas med en fruktstund i solen precis vid foten av vattentornet.

Nyfiken på vatten – kika in i vår vattenskola

För att fler barn ska få lära sig om vårt viktiga vatten har Sandviken Energi köpt in boken "Vega upptäcker - Vatten och avlopp" till alla förskolor i kommunen. Nu har Solgården fått sina två exemplar och under våren kommer samtliga förskolor att få två varsina böcker via internposten.

Vi har också gjort i ordning en användbar sida på vår webb med information om vatten anpassat för yngre barn. Där finns också bra länkar där man kan läsa och lära mer om vatten. Välkommen in där!

Senast uppdaterat