Logo
En kvinna och en man håller en tvådelad spade som de slänger iväg grus med. De står bredvid en grushög och framför en grävmaskin.

Ordförandena i respektive kommunstyrelser – Peter Kärnström och Åsa Wiklund Lång – tar det allra första spadtaget för det gemensamma fjärrvärmeprojektet. Fotograf: Edvin Karlsson.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Första spadtaget för vår fjärrvärmeledning

Nu är spaden i marken och vi har tillsammans med Gävle Energi på riktigt påbörjat vårt stora gemensamma fjärrvärmeprojekt.

– Äntligen är vi igång, säger Peter Kärnström, ordförande i kommunstyrelsen i Sandviken.

I fredags tog ordförandena i Sandviken och Gävles kommunstyrelser – Peter Kärnström och Åsa Wiklund Lång – det allra första spadtaget för vår drygt två mil långa fjärrvärmeledning.

– Det känns oerhört positivt att vi äntligen är här och har fått tagit det första spadtaget. Jag säger som Gert Fylking, äntligen!, säger Kärnström.

– Det här är bra framför allt för våra kunder i Sandviken som får tillgång till en restvärme till konkurrenskraftiga priser. Och för hela energiomställningen är det bra att vi använder varmvatten för att värme hus i stället för el – vi använder rätt energislag till rätt saker helt enkelt, säger Niclas Reinikainen, vd på Sandviken Energi.

Grävarbeten på flera platser i Sandviken

Att spaden är i marken firade bolagen tillsammans med medarbetare som arbetat med projektet, politiker och entreprenörer i strålande sol vid korsningen Mossvägen/Ingalundsvägen där ledningen snart kommer att grävas ned.

Nu väntar två intensiva år av grävarbeten och ihopsättning av ledningen, som delfinansieras av Klimatklivet. När grävarbetena nu påbörjas kommer trafiken och framkomligheten längs sträckan att påverkas. Redan nu är man igång och arbetar längs Fredriksgatan samt på Lövbacken. På vår projektsida finns mer information om avstängda vägar och gator samt omledningar i området.

Den sidan hittar du här!

2024 hoppas vi att ledningen är helt klar och att vi kommer att kunna leverera restvärme till båda kommunerna.

En man och en kvinna står på en lite upphöjd scen och talar inför ett 20-tal människor som står framför en foodtruck.

Åsa Wiklund Lång och Peter Kärnström talar från scenen inför deltagarna på invigningen. Fotograf: Michael Tebinka.

Senast uppdaterat