Logo
Helge och Marianne Berglund framför solcellerna som sitter på åkern på deras gård.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Helge och Marianne satsar på en hållbar framtid

Hos Helge och Marianne Berglund är solen numer lite extra efterlängtad. Anledningen är förstås den 800 kvadratmeter stora solcellsanläggning paret satt upp på åkern vid gården i Kungsgården.

På den kravmärkta gården Jönses finns två kvarnar som mal mjöl till både butiker och det egna bageriet i byn.

– Vi gör av med 50 000 kilowatt om året och anläggningen är planerad för den förbrukning vi har. Men det är ju en bonus om man kan ta hem någon krona genom att sälja den el vi inte använder, säger han.

Kontaktade Sandviken Energi först

När idén om solceller dök upp pratade han med Sandviken Energi. På vår sida om att ansluta sol-, vind- eller vattenproduktion kan du läsa mer om hur du enklast går til väga.

Nätutvecklingschefen Lennie Jonsson säger att det är precis så det bör gå till. Kolla förutsättningarna först och köp sedan solcellsanläggningen. I en del fall måste Sandviken Energi förstärka nätet innan kunden kan fullt ut ansluta den önskade effekten – och det kan i vissa fall ta lite tid.

Helge Berglund konstaterar:

– Det var tur att vi tog kontakt. Det visade sig att ledningarna var för klena. Nu har både jag själv och bolaget vi köpt anläggningen av varit i kontakt med Sandviken Energi och det har fungerat fint. De har varit här och räknat och förstärkt.

Helge framför sina solceller

Totalt har Helge satt upp 190 solceller på gården i Kungsgården.

Närbild på telefon med app som visar produktionen från solceller i realtid.

Via en app på telefonen kan Helge följa produktionen från solcellerna i realtid.

Nu producerar solcellerna el

I slutet augusti körde Helge i gång sin anläggning och nu kan han med stort intresse följa produktionen från de 190 solcellerna via en enkel app på mobilen.

– Det är riktigt roligt och spännande det här, säger han och visar hur staplarna rör sig i takt med att solen tränger fram bakom molnen.

Helge Berglund berättar att ekonomi var en viktig faktor vid beslutet att skaffa solceller - men inte den enda.

– Hållbara lösningar är viktiga. Vi är kravgodkända och då finns även krav på att det ska vara förnybar energi. Kan man då få den lokalproducerad har man ett plusvärde där.

Hållbara lösningar är inget nytt för Helge Berglund och hans fru Marianne – och då tänker vi inte på att de satte upp solfångare för att få billigare varmvatten redan 1991.

Hållbarhet i fokus hos Berglunds

Hållbarhetstänket började egentligen när de tog över Mariannes föräldragård 1980. Hon var hemma med tre barn och hade dessutom dagbarn.

– Det gick åt kopiösa mängder med bröd och vi tänkte att det här får vi ju ordna, skrattar han.

De började odla vete och råg till sig själva. Grannar och vänner blev intresserade och en kompis på Hemköp ville ha det i sitt sortiment.

– Vi insåg att det var en affärsidé. Det handlade om att förädla. Vi tyckte att det var hemskt att äta mat som var besprutad, så vi slutade med att spruta och köpa konstgödning och gården blev kravgodkänd redan 1988.

Helge och Marianne Berglund framför solcellerna på gården.

För Helge och Marianne Berglund är hållbarhet en del av alla beslut i vardagen.

Solcellerna på Helge och Marianne Berglunds gård i Kungsgården.

Intresset är stort för Helge och Mariannes solcellsanläggning, berättar paret..

Vågade satsa på nytt i (arbets)livet

Ryktet spred sig. Mjölet sålde bra.

De köpte den första kvarnen och kunde erbjuda stenmalet och kravgodkänt mjöl. Ett tjugotal Hemköpsbutiker från Uppsala till Sundsvall och i Dalarna köpte. I slutet av 1990-talet tog även de stora producenterna fram kravgodkänt mjöl fast till helt andra priser. Berglunds har ett litet jordbruk, 25 hektar, och kände att det blev en dyr hobby.

– Vår försäljning rasade och vi kom till ett vägskäl, avveckla eller utveckla, minns Helge.

Och nu var det ju ändå paret Berglund så valet var enkelt. De sa upp sig från jobben som busschaufför och kamrer för att bli med bageri.

– I år är det 20-årsjubileum. När det blev stort att handla lokalt var det bra för oss. Nu har vi två kvarnar och en rensmaskin.

Inga planer på att trappa ned

Det är där solcellerna kommer in i bilden.

– Sonen Gustav sköter numera mycket av malningen. Vi har fyra anställda som bakar och jag ska ju ha något att pyssla med också.

Och pyssel finns det gott om.

– Där borta byggde jag i vintras ett växthus för att odla sallad till kaféet. Och så är det solcellerna nu. Man måste titta framåt.

Någon som sa att 76 år är en ålder?

Senast uppdaterat