Logo

Information kring 2025-års priser

Sandviken Energi är ditt lokala energibolag med alla nyttigheter samlade under ett tak. Varje år ser vi över våra priser. Våra avgifter går till att underhålla, förnya och investera i våra anläggningar för att kunna möta framtidens behov. Nedan följer information om pris- och taxeförändringar som sker från och med 1 januari 2025.

Många hör av sig till oss och funderar över sina kostnader för el, vatten och värme framöver. Vi förstår att många funderar kring sin ekonomi och hur man kan hålla nere sina kostnader.

Det finns en del saker du kan göra för att hålla nere din elförbrukning, här kan du ta del av våra el- och energispartips.

En bild på en telefon som visar diagram över kilowattimmar. I bakgrunden brinner ett stearinljus.

Fjärrvärme

För 2025 kommer fjärrvärmepriset att höjas med 4 procent. Utöver en bekväm och driftsäker uppvärmningsform strävar vi efter att kunna erbjuda dig en prisvärd produkt. Från och med i år (2024) har vi ett samarbete med Gävle Energi som gör det möjligt för oss att inkludera restvärme från industrin i Gävle i vår leverans till dig som är kund hos Sandviken Energi.

Omkring 80 procent av vår totala energi levereras i ledningen från Gävle. Detta är en viktig del av vårt arbete för att skapa hållbara och kostnadseffektiva energilösningar.

Vår kostnadsbas framöver kommer att bestå av kostnader för restvärme, bränsle, underhåll och investeringar. Varje år gör vi en genomgång av dessa omkostnader och justerar priset därefter för att återspegla den faktiska kostnadsbilden.

Hur påverkar höjningen våra kunder?

Tabellen nedan visar fyra exempel på årsförbrukning för konsumenter och prishöjning i kronor jämfört med 2024. En nybyggd villa på 120 kvadratmeter gör av med cirka 11 000 kWh/år medan en äldre villa i samma storlek gör av med cirka 20 000 kWh/år. Din egen förbrukning kan du se på Mina sidor. Länk till annan webbplats.

Årlig förbrukning (kWh)

Höjning i kronor/år (inkl. moms)

15 000

655 kr

20 000

815 kr

30 000

1 135 kr

40 000

1 455 kr

Prisjustering har skett i samråd med Prisdialogen

Prisdialogen är en oberoende organisation för granskning av fjärrvärmeföretagens årliga prisjustering. Syftet med Prisdialogen är att kunden ska få en större insyn och möjlighet till påverkan när det gäller fjärrvärme och prissättning. Vi har inför denna prisjustering haft lokal dialog och samråd, där du som villakund representeras av Villaägarnas Riksförbund, avdelning Nedre Dalälven.

Läs mer om Prisdialogen

Fjärrvärmepriser

 

Vatten

Vi på Sandviken Energi arbetar ständigt med att leverera ett friskt dricksvatten och en god avloppshantering för fastigheter med kommunalt vatten och avlopp. Nu har vi flera stora investeringar framför oss såsom till exempel moderniseringen av vårt vattenverk i Rökebo, upprustning av såväl dricksvatten- som avloppsledningar samt utbyggnad av VA-systemet i kommunen. Vi behöver också klara av att hantera stigande energipriser, höga räntor och ökade kostnader för material och råvaror. Det gör att vi, utöver den vanliga indexhöjningen också genomför en särskild höjning om 17 procent på vår brukningstaxa.

Våra kostnader har ökat och därför genomför vi en indexhöjning med 1,6 procent från och med 1 januari 2025 på bruknings- samt anläggningstaxan. 1,6 procent motsvarar den ökade kostnaden i samhället enligt konsumentprisindex i september 2024.

Totalt sett innebär det att vi höjer brukningstaxan med 18.6 procent och anläggningstaxan med 1,6 procent från 1 januari 2025.

Vår bedömning är att Sandvikens VA-verksamhet har ett egentligt investeringsbehov på 50-170 miljoner kronor per år, varje år, i många år framåt. Ledningsnätet började byggas för över 100 år sedan och har sedan dess växt varje år. Det innebär att det faktiskt finns ledningssträckor som fyller 100 år i vår kommun.

Särskild höjning om 17 procent har beslutats av Sandvikens politiker

Det är ytterst politikerna i fullmäktige som beslutar om VA-taxan. Sandviken Energi tar ansvar för det som krävs för en fungerande VA-verksamhet, utifrån fakta och kunskap, och vi ser stora investeringsbehov i kombination med ökande omkostnader. Vi tar bara ut de avgifter som är nödvändiga för att täcka kostnaderna för att bygga, underhålla, driva och utveckla vatten- och avloppsnätet och anläggningarna. Vi får inte gå med vinst.

Vårt förslag beslutades av kommunfullmäktige 13 maj. Höjningen gäller från 1 januari 2025.

Hur påverkar höjningen våra kunder?

Nedan kan du se exempel på vad prisökningen blir för olika typer av hushåll. Din egen förbrukning kan du se på Mina sidor. Länk till annan webbplats.

Exempel utifrån olika bostadstyper:

Bostadstyp

Årsförbrukning (m3)

Prisökning inkl. moms

Procent

Villa

150 m3

cirka 177 kronor/månad

18,6 procent

Flerfamiljshus med tio lägenheter

100 m3/lägenhet

cirka 97 kronor/månad per lägenhet

18,6 procent

Priser på vatten och avlopp.

Sandviken Energi ordlista för vatten och avlopp


Elnät

Varje år ser vi över och justerar våra priser för elnät. Våra avgifter går till att underhålla, förnya och investera i våra anläggningar för att kunna möta framtidens behov. Sandviken Energi ansvarar för det lokala elnätet och vi vill utveckla och förvalta det för att kunna fortsätta leverera el med hög driftsäkerhet. Vårt elnät byggdes på 50-talet och mycket behöver bytas ut och förnyas. För oss är det viktigt att vara långsiktiga genom att investera i och förbättra elnätet.

Vi på Sandviken Energi eftersträvar rätt kostnadsfördelning och effektivt utnyttjande av elnätet. Det gör vi för att möta nya regler för tariffer som börjar gälla 2027. Syftet med de ändrade reglerna är att jämna ut belastningen på elnätet för att möta den ökande energianvändningen i samhället.

Den rörliga överföringsavgiften sänks 2025 med 6 procent för både villa- och lägenhetskunder. Den fasta avgiften höjs med 8 procent för villakunder och förändras inte för lägenhetskunder.

Hur påverkar förändringen våra kunder

Nedan kan du se exempel på vad prisökningen blir för olika typer av kunder. Din egen förbrukning kan du se på Mina sidor.

Säkring (A)

Årsförbrukning (kWh)

Prisförändring inkl. moms

Prisförändring
exkl. moms

Procent

Lägenhet 16A lgh

2 300 kWh/år

Priset sänks cirka 3,61 kr/mån

Priset sänks cirka 2,89 kr/mån

Rörlig överföringsavgift sänks med 6,0 procent och fast avgift lämnas oförändrad. Den totala prissänkningen blir cirka 1,8% procent.

Villa med fjärrvärme 16A

5 000 kWh/år

Priset höjs cirka 15kr/mån

Priset höjs cirka 12 kr/mån

Rörlig överföringsavgift sänks med 6,0 procent och fast avgift höjs med 8 procent. Den totala prishöjningen blir cirka 3,6 procent.

Villa med elvärme 16A

20 000 kWh/år

Priset sänks cirka 8,51 kr/mån

Priset sänks cirka 6,81 kr/mån

Rörlig överföringsavgift sänks med 6,0 procent och fast avgift höjs med 8 procent. Den totala prissänkningen blir cirka 1,05 procent.

Mindre industri 80A (antagen effekt 30kW)

50 000 kWh

Priset höjs cirka 807,5 kr/mån

Priset höjs cirka 646 kr/mån

Rörlig överföringsavgift sänks med 8 procent. Den fasta avgiften höjs med 100 procent. Den totala prishöjningen blir cirka 24 procent.

Höjd energiskatt

Den 15 oktober 2024 fattade regeringen beslut om indexuppräkning av energiskatten som innebär en ökning om 1,1 öre per kilowattimme från och med 1 januari 2025. Den nya skatten från årsskiftet blir 54, 875 öre/kWh inklusive moms (43,9 öre/kWh exklusive moms).

Energiskatten betalar du in via din elnätsfaktura. När energiskatten nu höjs innebär det att din elnätsfaktura blir högre. Energiskatten är dock inte en en del av vår elnätsavgift, utan betalas vidare till Skatteverket.

Energiskatten är en fast kostnad som tas ut för varje enskild kilowattimme el som du använder. Det är alltså inte en procentuell andel av dina kostnader som det är för moms eller inkomstskatt. Det innebär att du kan minska dina kostnader för energiskatt genom att använda mindre el.

Energiskatten omfattas av moms då det är en punktskatt och undantas inte från moms i mervärdesskattelagen (1994:200). Så här kommer det att se ut på din faktura.

Senast uppdaterat