Nu är Sveriges smartaste fjärrvärmeledning invigd!
Ventilerna är öppna och värmen flödar nu mellan båda kommunerna. Sandvikenborna får nu också ta del av restvärme från industrin, som annars hade gått till spillo.
Ett långt samarbetsprojekt är i hamn. I maj 2022 sattes spaden i marken och bygget startade på riktigt. Men bakom den 22 kilometer långa ledningen ligger många års förarbete som har gjort verklighet av investeringen och sett till så att Gävle Energi och Sandviken Energis fjärrvärmenät nu kopplats samman.
Redan i juni i år påbörjades testkörningen och leveransen ut till Sandvikenborna har fungerat helt enligt plan.
– Allt funkar. Ledningen är i drift och pumpstationerna pumpar, men lite efterarbete återstår, säger Oskar Jönsson, nöjd projektledare på Gävle Energi under invigningen.
– Man kan ju känna lite separationsångest när ett så stort projekt är klart, men vi är ju inte helt klara än, så det kommer kanske, säger han med ett leende.
Annars är det den väloljade projektorganisationen som Oskar Jönsson vill lyfta fram under invigningsdagen.
– Vi har haft så många kompetenta medarbetare som kompletterat varandra. Och det har varit väldigt kul, jag har haft roligt på jobbet.
Jättearbete att vara stolt över
Totalt har flera hundra personer varit involverade i arbetet med att bygga ledningen och i Sandviken har arbetet stundtals varit märkbart i vardagen för många invånare som mötts av grävarbeten.
– Det är ju inte alltid roligt att ta en omväg. Men i utveckling kommer det att vara fler sådana här grävarbeten, och vi vill ju ha utveckling i Sandviken, så jag vill rikta ett stort tack till Sandvikenborna, säger kommunstyrelsens ordförande i Sandviken Peter Kärnström och konstaterar att Sandviken och Gävle nu sitter ihop.
– Det som gör mig mest stolt är att vi krokar arm mellan kommuner och bolag och tar oss an en svår utmaning och lyckas komma till ett läge där vi ska dela en navelsträng för väldigt lång tid framåt och det känner jag mig oerhört stolt över, säger Åsa Wiklund-Lång, kommunstyrelsens ordförande i Gävle.
Även Sandviken får del av restvärme
När ledningen, eller navelsträngen, nu är i drift innebär det att Sandviken Energis kunder också får ta del av restvärme från industrin som annars hade gått till spillo. Det är något Niclas Reinikainen, vd på Sandviken Energi, framhåller som en av de största vinsterna.
– Dessutom innebär det här att vi möjliggör utveckling och expansion i Sandviken. Vi kan med vår fjärrvärmeprodukt nu möta kunders krav på ett bra uppvärmningsalternativ. Tack vare att vi kan nyttja restvärme kan vi erbjuda både företag och privatkunder bra uppvärmning till ett konkurrenskraftigt pris framåt, säger Reinikainen.
– Sandviken och Gävle är bra var för sig, men tillsammans kompletterar vi varandra och blir ännu bättre, konstaterar Håkan Jönsson, vd på Gävle Energi om samarbetet mellan det båda energibolagen.
Samarbete även med Gästrike vatten
På delar av sträckan har också Gästrike Vatten samförlagt en råvattenledning för att i framtiden kunna erbjuda tekniskt vatten. Tekniskt vatten är vatten som inte har samma kvalitetskrav som dricksvatten, men kan till exempel användas i industrin eller för bevattning.
– Vi ser stora fördelar, ur ett samhällsperspektiv, att samförlägga flera ledningar. Kan vi göra jobbet tillsammans samtidigt minimerar vi påverkan för fastighetsägare och kunder, konstaterar Tobias Kudermann, projektledare från Gästrike Vatten.
Under invigningen på Lövbacken i Sandviken fick de inbjudna medarbetarna, politikerna och entreprenörerna möjlighet att kika in i ett av de två pumphusen längs sträckan. Efter talen kunde projektledare Oskar Jönsson förklara ledningen invigd då ordförandena i kommunstyrelserna i de båda kommunerna öppnade den symboliska ventilen på plats.
Senast uppdaterat