Logotyp

Traditionen kring advents­belysningen på Värmeverket

Varje år tänds traditionsenligt adventsbelysningen högst upp i skorstenarna på kraftvärmeverket i Björksätra – precis som i år. Ansvarig för att tända belysningen är sedan länge Jörgen Jilka, anställd vid kraftvärmeverket.

Så länge som de som arbetar på värmeverket kan minnas, har belysningen i de två systrarna, som skorstenarna kallas i folkmun, tänts till advent.

1989, när Jörgen började jobba på kraftvärmeverket, var Sigurd ”Sigge” Johansson chef där och hade varit med från starten. Det var också han som började traditionen att tända belysningen, men vilket år den egentligen startade är lite oklart.

– Ett år gjorde jag och min tidigare kollega Stefan en miss, då tändes ljuset bara i den ena av skorstenarna. Då blev vi nedringda. Folk trodde vi hade gjort indragningar men så var det inte, det var bara ett tekniskt missöde som orsakade det, säger Jörgen.

Jörgen Jilka kan på en fin sommardag se till både vindkraftverken i Jädraås och Korsnäs i Gävle.

Jörgen Jilka kan på en fin sommardag se till både vindkraftverken i Jädraås och Korsnäs i Gävle.

Svindlande höjder

I den ena skorstenen finns en hiss och i den andra bara en stege. Som traditionen bjuder så får den yngre av de två kollegorna, som hjälps åt att tända belysningen, klättra i skorstenen med stege. Båda skorstenarna är lika höga och belysningen sitter på 95 meters höjd.

Det tar ungefär en, väldigt ansträngande, kvart att klättra upp för stegen till det ena tornet. Man klättrar upp i säkerhetssele med lina.

– Vi tar varsin skorsten och synkar så att de ska tändas vid klockan 3 på eftermiddagen första advent. De släcks klockan 8 på morgonen per automatik varje dag, säger Jörgen.

Belysning på Kraftvärmeverket i Björksätra tänds enligt tradition 1:a advent.

Belysning på Kraftvärmeverket i Björksätra tänds enligt tradition 1:a advent.

Jörgen är inte höjdrädd men har respekt för höjder. Hur det är att vara där uppe beror lite på vädret, säger han.

– En solig sommardag är det fantastiskt då kan man se ända till Korsnäs i Gävle. När det blåser så svajar skorstenen eftersom den är byggd för att röra sig lite.

De sista 20 åren har Jörgen Jilka tänt belysningen tillsammans med sin kollega Stefan, som nu gått i pension. Vem som Jörgen klättar upp med i år har han inte riktigt klurat ut, men det lutar åt att en av mekanikerna får hänga med.

Sidan publicerades: 2019-12-01 11:34
Senast uppdaterad: 2019-12-08 09:47

Sandviken Energi AB | tel vxl: 026-24 16 00 | e-post: info@sandvikenenergi.se | Kontakta oss | Om webbplatsen