Logotyp

57 ton skräp rakt ner i avloppet i Sandvikens kommun varje år

Den 19 november är det FN:s internationella världstoalettdag då sanitetsproblem uppmärksammas runt om i världen. I Sverige har vi tillgång till både toaletter och rent vatten, men vi måste bli bättre på att ta hand om det vi har. I Sandvikens kommun spolas 57 ton skräp rakt ner i avloppet varje år. Nu är det dags att vi slutar fulspola*!

Vad ska spolas ner i toaletten?

Kiss, bajs och toalettpapper är det enda som ska spolas ner i toaletten. 

Vad ska inte spolas ner?

Allt annat.

Vad spelar det för roll om jag spolar ner en tops?

Fulspolningar med hushållspapper, tops och annat bidrar till ett gigantiskt skräpberg. Tillsammans spolar vi i Sverige ner 10 000 ton skräp varje år trots att 9 av 10 svenskar tycker att skräp i toaletten är oacceptabelt enligt en undersökning Svenskt Vatten gjort med Sifo. Den största anledningen till att det slängs skräp i toaletten är för att man inte orkar göra rätt. Lösningen är enkel: ha alltid en papperskorg på toaletten.

Kan ni inte bara ta hand om skräpet som spolas ner?

Det tar mycket energi och resurser i anspråk att hantera allt skräp. Det är inte heller så enkelt som att bara plocka upp skräpet ur vattnet. Innan skräpet ens når avloppsreningsverket kan det orsaka stopp i ledningsnät och pumpar. Skräpet kan även förstöra eller stoppa reningen av avloppsvattnet och därmed bidra med betydligt mer föroreningar. Allt detta skulle kunna undvikas om alla slängde sin tops i en papperskorg i stället för i toaletten.

Vad gäller den ständigt växande mängd kemikaler som spolas ner i toaletten, från hygienprodukter och rengöringsmedel till läkemedelsrester så är våra avloppsreningsverk inte byggda för att hantera dessa. Trots det renas vattnet från en hel del kemikaler, men en hel del hamnar i naturen och kan på vägen dit även störa den avancerade reningsprocessen som finns i avloppsreningsverken.

 

* Fulspola = Att fulspola innebär att man spolar ned något annat än kiss, bajs och toalettpapper i toaletten.

Spola ner kiss, bajs och toalettpapper. Inget annat!
Sidan publicerades: 2018-11-16 14:28
Senast uppdaterad: 2018-11-16 14:28

Sandviken Energi AB | tel vxl: 026-24 16 00 | e-post: info@sandvikenenergi.se | Kontakta oss | Om webbplatsen