Logotyp

Vid driftstörningar och vattenläckor

Om det inte kommer något vatten när du öppnar kranen kan det bero på att vattnet är tillfälligt avstängt på grund av ett planerat arbete eller arbete med en akut vattenläcka.

Akuta avstängningar

Vid upptäckt av en akut vattenläcka kan vi behöva stänga av vattnet utan att vi hinner informera kunderna om detta i förväg. Så snart vi kan lägger vi då ut den information vi har om vattenläckan här på hemsidan under driftinformation. När stora mängder vatten rinner ut från ledningsnätet kan leveransen även påverkas vid en vattenläcka utan att en avstängning har skett.

Ofta är det svårt att säga exakt när vattnet kommer tillbaka men vi försöker uppdatera driftinformationen på hemsidan så fort vår driftpersonal har mer information om vattenläckan.

I de fall vi ställer ut en vattentank med dricksvatten behöver du ta med dig ett rent kärl att tappa upp vatten i. Vattnet i tanken är avsett för matlagning, dryck och hygien. 

Planerat arbete i ledningsnätet

När vi arbetar med ledningsnätet kan vi behöva stänga av vattnet. Vid planerade avstängningar informerar vi våra kunder i förväg - oftast genom att vi lämnar information i brevlådorna i området. 

Brunt eller missfärgat vatten

Vid störningar i vattenleveransen kan vattnet upplevas vara brunt eller missfärgat. När vattnet stängs av tvingar vi ibland vattenflödet att byta håll i rören. När vattnet ändrar riktning kan beläggningar som finns i ledningarna släppa och det är detta som färgar vattnet. Beläggningarna är inte farliga utan består av främst järn och mangan, alltså ämnen som naturligt finns i dricksvattnet. Missfärgningarna brukar komma stötvis så testa att spola lätt i kranen så kan missfärgningarna avta.

När vattnet kommer tillbaka efter ett ledningsarbete

När vattnet kommer tillbaka kan det vara missfärgat eller grumligt. Missfärgningarna brukar komma stötvis så testa att spola lätt i kranen så kan missfärgningarna avta. Undvik dock att tvätta kläder. Det kan även finnas mycket luft i ledningarna vilket kan göra att vattnet upplevas vara bubbligt. Genom att låta vattnet rinna i kranen en stund försvinner detta.

Tack för din uppmärksamhet och tålamod

Tack för att du alltid är uppmärksam på vår information om eventuella leveransproblem och uppmaningar i informationen från oss när du upplever problem eller missfärgningar i ditt kranvatten.

Har du frågor är du välkommen att kontakta kundservice på info@sandvikenenergi.se. Kvällar och helger kommer du i kontakt med oss via vår felanmälan.

Prenumerera på information om oplanerade störningar

För att prenumerera på vår driftinformation gällande akuta oplanerade störningar, eller ändra din prenumeration, besök Prenumerera på driftinformation

Frågor och svar om kokning av dricksvattten

Kontakta oss
Bokmärk/dela
Vatten i glas

Foto: Bodil Johansson

Senast publicerad: torsdag 15 augusti 2019 14:50

Sandviken Energi AB | tel vxl: 026-24 16 00 | e-post: info@sandvikenenergi.se | Kontakta oss | Om webbplatsen