Logo

Risk inom Sandvikens kommun. - Vatten och avlopp - Risk för översvämning och överbelastade spill- och dagvattensystem.

Status: Åtgärdat

Typ av störning: Risk för översvämning och överbelastade spill- och dagvattensystem.

Startdatum för störning:

Starttid för störning:

Beräknat slutdatum för störning:

Beräknad sluttid för störning:

Ort: Risk inom Sandvikens kommun.

Område eller vägar: Påverkan i Sätra/Säljan-området

Uppdatering:

Under hösten 2023 bytte vi ut en pump i Säljan till en nyare och kraftfullare pump. Detta gjorde vi som ett steg i vårt underhållsarbete. Under helgen har pumpen stannat av mellan våra ronderingar. Orsaken till detta är att ett föremål fastnat i pumpen vilket ledde till ett stopp som gjorde att avloppsvattnet inte kunde pumpas som det skulle. Det i kombination med stora vattenmängder på grund av snösmältning gjorde att det blev fullt i ledningen. Just nu utför vi extra ronderingar på anläggningen för att snabbt kunna åtgärda eventuella problem som uppstår.

Om du drabbas av översvämning är det viktigt att du följer våra instruktioner vid källaröversvämning.

Alla fastighetsägare som är drabbade av översvämningar behöver undersöka vad man själv som fastighetsägare kan göra för att förhindra att drabbas vid skyfall, vårflod eller liknande situationer.

Läs mer om hur vi på Sandviken Energi arbetar för att minska påverkan och vilket ansvar olika aktörer inom Sandvikens kommun har gällande dagvatten- och avloppshantering.

Information: De senaste dygnens snöande i kombination med vinterns snö som smälter gör att det blir stora vattenmängder i vårt område. Det gör att avrinningen riskerar att inte hinna med vilket ökar risken för att spill- och dagvattensystemen överbelastas. Detta kan i sin tur leda till källaröversvämningar hos fastighetsägare. Det gäller exempelvis där dagvattnet överbelastas eller där ovidkommande regnvatten tränger in i spillvattenledningarna. Det kan bero på spillvattenledningar som släpper in regnvatten, felkopplade stuprör och felkopplade fastighetsdräneringar. Sandviken Energi har under helgen förberett sig och satt ut extra pumpar i de områden som är mest drabbade av överbelastade spill- och dagvattensystem. Detta gör vi för att kunna pumpa bort större mängder vatten än våra system vanligtvis hanterar. Vi har haft personal som arbetat under helgen och fortsätter arbetet så länge problemen kvarstår. De kommer rondera våra anläggningar, sköta pumpar och fjärrövervaka systemen. Marken är mättad och smältvattnet kommer inte rinna undan som det brukar vid vanliga regnoväder. Vid behov kommer vi att brädda ur våra avloppssystem som till stor del kommer innehålla just regnvatten. Det är stor risk för översvämning, framför allt på låga punkter. Källare kan ta in vatten och lågt liggande vägar kan bli översvämmade. Kom ihåg att räddningstjänsten alltid prioriterar samhällsviktiga funktioner och du som privatperson ansvarar du själv för din egendom. Ta reda på mer om hur du kan förbereda dig för översvämningar.