Logo

Koppla dagvatten rätt

På den här sidan kan du läsa mer om hur du kopplar ledningarna för dag- och dräneringsvatten på rätt sätt.

Som fastighetsägare ansvarar du för att ledningarna på din tomt är i bra skick och att dagvatten tas om hand på ett korrekt sätt. Det är inte tillåtet att koppla fastighetens dagvatten till det allmänna spillvattennätet som är avsett för vatten från toaletter, bad, disk och tvätt.

Dagvatten avleds ibland i fel rör

I vissa områden inom Sandvikens kommun är det stora problem med så kallat ovidkommande vatten, vilket är bland annat dagvatten som felaktigt leds in i spillvattennätet. Ovidkommande vatten leder till onödig energiförbrukning vid pumpstationer och avloppsreningsverk, försämrad vattenrening och slamkvalitet.

Vid stora mängder ovidkommande vatten, till exempel vid skyfall och snösmältning, är det dessutom risk för källaröversvämningar och bräddning av orenat avloppsvatten.

Källor - tillskottsvatten

Bilden visar olika källor till ovidkommande vatten.

Ytterligare ett exempel på ovidkommande vatten är vatten som läcker in i gamla, spruckna och otäta spillvattenledningar. Sandviken Energi renoverar varje år ett stort antal äldre ledningar och som fastighetsägare är du ansvarig för att dina servisledningar inte är bristfälliga.

Kontrollera hur ditt system är kopplat

Förr var det tillåtet att ha dräneringsledning kopplad till spillvattenledningen. Det finns fortfarande fastigheter som är kopplade på det sättet. När det finns tillgång till dagvattenledning eller möjligt med LOD-lösning är det inte längre tillåtet att ha dräneringen kopplad till spillvattennätet.

För att ta reda på hur dagvattnet är kopplat på din fastighet kan du kontrollera följande:

  • Går stuprören ned i marken? Då kan de vara kopplade till spillvattensystemet, dagvattensystemet eller till en stenkista på fastigheten.
  • Kontrollera dokumentation för din fastighet. Finns det ritningar eller annat som förklarar hur dagvattenhanteringen är anlagd?
  • Hittar du ingen dokumentation om detta så kan du kontakta en entreprenör (exempelvis inom spol- och rörinspektion, markentreprenad, anläggningsentreprenad) som kan kontrollera ditt system.

Om systemet är felkopplat

En fastighet med dagvattnet kopplat till spillvattensystemet kan orsaka problem på den egna fastigheten eller hos sina grannar. Normalt är fastigheterna sammankopplade via VA-ledningar. I bilden nedan ser du hur en felkopplad fastighet orsakar översvämning i en grannfastighet.

  • Huset till vänster är felkopplat. Dagvatten från tak och dränering leds ut tillsammans med spillvattnet till spillvattenledningen.
  • Huset i mitten är rätt kopplat. Dräneringsvatten leds till en stenkista på fastigheten och takvattnet leds ut på tomten där det får infiltrera.
  • Huset till höger är rätt kopplat. Dagvattnet från takytan leds direkt till allmän dagvattenledning. Dräneringsvatten leds till pumpbrunn på fastigheten och pumpas därifrån till dagvattenledningen.
Felkopplat hus

Bilden visar hur en felkopplad fastighet orsakar översvämning i en grannfastighet.

Om fastigheten är felkopplad är du som fastighetsägare skyldig att åtgärda det. En markentreprenör kan hjälpa dig med omkopplingen. Äldre ledningar med risk för läckage ska också tätas.

Innan omdränering eller ledningsrenovering

I vissa äldre bostadsområden rinner dag- och spillvatten i ett kombinerat system. Det innebär en risk för översvämningar vid kraftigt regn.

När du dränerar om din husgrund och renoverar servisledningar på fastigheten kan du förbereda genom att separera dag- och dräneringsvatten från spillvatten inne på tomtmarken hela vägen ut till förbindelsepunkten. Då kan vi enkelt koppla husets dagvatten och spillvatten till separata ledningar när ny dagvattenledning anläggs i gatan.

Kontakta oss så berättar vi om det är aktuellt för din fastighet!

Här har vi samlat information som är bra att tänka på vid dränering av husgrund.

Så tar du hand om dagvattnet

När det regnar väldigt mycket behöver dagvattnet ta vägen någonstans. Här hittar du information om hur du kan ta hand om vattnet på din tomt och minska risken för problem. Om din fastighet saknar dagvattenanslutning behöver du hantera dag- och dräneringsvattnet lokalt på din tomt.

Att skörda regnvatten är smart, både för att ta vara på det vatten vi har och för att förebygga översvämning när det regnar mycket. Det kan också bli ett positivt inslag i trädgårdsmiljön samtidigt som det minskar belastningen på ledningsnätet.

Det är inte alltid självklart att en fastighet har möjlighet att ta hand om dagvattnet inne på fastigheten. Grundvattennivåer, markförhållande och hårdgjorda ytor är faktorer som påverkar möjligheten.

Exempel på hur du kan ta hand om vattnet lokalt och skydda ditt hus:

Förebygga översvämning

Som med alla installationer och konstruktioner i hus och trädgård så är underhåll A och O. Kontrollera därför stuprör, hängrännor och ledningarna på din fastighet. Rötter, sten och grus kan ta sig in i ledningarna och orsaka stopp.

Du kan läsa mer om hur du gör här: Ta hand om ditt ledningsnät (pdf) Länk till annan webbplats.

Att koppla bort stuprören från ledningsnätet är en effektiv och förhållandevis enkel åtgärd för att avlasta ledningsnätet och därigenom hjälpa till att motverka översvämningar när det regnar mycket. Kapa stupröret, sätt dit en utkastare och plugga igen röret där det går ner i marken. Tänk på att vatten inte får ledas till granntomt eller ut på gatan.

Det säkraste sättet att undvika att dagvatten tränger upp i dräneringsledningarna runt huset är att pumpa dräneringvattnet. Då kan inte annat vatten tryckas in bakvägen in i dräneringen.

Du kan använda till exempel ränndalsplattor, självutrullande slang eller nedgrävda rör för att leda vattnet dit du vill. Se till att du har marklutning från huset. Vattnet kommer då tas upp av växter samt bidrar till nybildande av grundvatten. Tänk på att du bör leda vattnet minst två (2) meter från husgrunden.

Samla regnvattnet i en tunna och använd det när du vattnar i trädgården eller led det till en rabatt, gräsyta eller stenkista. Samla upp takvatten i en nedgrävd tank och använd det vid exempelvis bevattning eller biltvätt. Bygg en trädgårdsdamm som blir ett fint inslag i trädgården, men också magasinerar och infiltrerar regnvattnet.

Undvik att hårdgöra ytor. Gräs och växter suger upp vatten bra. Om du har eller vill ha hård mark, kan du använda grus, armerat gräs eller plattor med öppna fogar.

En backventil fungerar genom att vattnet bara kan rinna åt ett håll i ledningen - från byggnaden. På så sätt slipper du problem med att vatten som tränger in bakvägen och ger skada på byggnaden. Det är viktigt att kontrollera hela sin anläggning innan du installerar en backventil. I framtiden är det också viktigt att underhålla och kontrollera backventilen. Backventilen är en del av din egna anläggning och som fastighetsägare är du ansvarig för att den har rätt funktion.

Det finns både manuella och självstängande golvbrunnar.

En del fastigheter har källarfönster och om det är mycket vatten utanför kan det rinna in den vägen. Se till att täta dina källarfönster så att risken för att vattnet tar sig in där.

Ett grönt tak på en byggnad tar upp en del av regnvattnet. Det har också positiva egenskaper som minimirar buller, isolerar och lockar till sig bin och fjärilar. Vilket är positivt för din trädgård!

Om du har en källartrappa som avvattnas med en spygatt (golvbrunn utan vattenlås) kan du förhindra att vatten regnar ner i trappen genom att sätta ett tak över trappen. Då kan du proppa igen spygatten och minska risken för att vatten kan tränga upp den vägen om det blir baktryck i ledningarna.

Under en varm sommardag dricker ett fullvuxet träd cirka 500 liter vatten. Plantera dina träd på platser där det inte finns ledningar under markytan, då trädens rötter annars kan skada ledningarna.

Senast uppdaterat