Logo
Fyra glada ungdomar står utanför en öppen dörr. I dörröppningen ligger en rullstolsramp.

Mohammed, Tova, Amanda och Philipe från UNF är glada över den rullstolsramp de kunde köpa in så att alla deltagare numer enkelt kan ta sig in och ut till innergården vid deras lokal.

Vi investerar i föreningslivet!

Energifonden är tillbaka - gör som UNF och sök bidrag för din idé. Precis som förra året delar vi ut 50 000 kronor till lokala föreningar och organisationer som har bra idéer för att göra Sandviken ännu bättre!

UNF (Ungdomens nykterhetsförbund) med omkring 140 medlemmar (i skrivande stund - det ökar konstant) i Sandviken var en av föreningarna som fick bidrag förra året. De ville bygga en ramp till sin innergård för att alla deras medlemmar, även de med funktionshinder skulle kunna ta sig ut enkelt.

– Det kändes inte bra att en av våra kompisar i elrullstol fick åka runt hela huset utomhus för att kunna komma in och ut, säger 14-åriga Tova Andersson.

– Nej, det var hemskt, konstaterar Amanda Andersson, 19 år.

Sandviken Energi beviljade ansökan på 6 000 kronor och i somras kom rampen på plats.

Liten insats gjorde stor skillnad

När vi hälsar på i IOGT-NTO-huset på Nya Bruket där UNF har sin verksamhet flertalet kvällar och eftermiddagar i veckan är det full fart och lite av ett renoveringskaos. Äntligen ska 70-talshuset få sig en uppfräschning och ungdomarna ser framemot sommarsäsongen då de ofta hänger ute på innergården bland odlingar och grillar och umgås.

– Vi hade så mycket nytta av rampen och hann använda den hela sommaren. Det var en liten grej, men värt mycket för några av våra ungdomar som tidigare fick rulla runt huset varje gång, säger 23-årige Philipe Günther Bäckström som stod bakom ansökan ur Energifonden.

Fyra ungdomar och en kvinna sitter i soffor och pratar. De ser glada och hemtama ut.

Så här brukar de se ut när ungdomarna på UNF träffas. Ofta hänger de bara tillsammans i sofforna.

Fyra ungdomar hänger vid ett biljardbord. Två spelar och två tittar på. Alla ser glada ut.

Även biljardbordet är ett populärt tillhåll för ungdomarna inom UNF.

 

 

 

 

 

Aktivitet nästan jämt - här finns nåt för alla

Philipe, Amanda, Tova och Mohammed hänger nästan varje dag tillsammans på UNF på kvällar. De deltar gärna i någon av alla de aktiviteter som anordnas av ungdomar själva i huset. De berättar bland annat att de spelar biljard, tv-spel, bakar, anordnar disco eller konserter, deltar i rollspel och sjunger karaoke.

– Här får man göra sånt man aldrig gjort förr, och då kan det både vara att åka till Kolmården och övernatta på hotell, spela rollspel eller lära sig diska, säger Philipe med ett skratt och berättar att inom UNF kan man formas och lära sig mycket inför vuxenlivet.

– Jag tycker om att komma hit och spela. Jag går hit för att lära känna folk och bara vara, säger Mohammed Rajabzade, 18 år gammal.

Välkommen att söka för 2024

I april 2024 öppnar ansökningsperioden åter för att likt UNF söka bidrag ur Energifonden. Mer om det kan du läsa här!

Senast uppdaterat

cirkelstreck

Relaterat innehåll