Logo

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Här blir teori till praktik för ingenjörsstudenten David

Att få vara med och planera och utveckla underhållsarbetet inom elnätsbranschen lockar David Landström, som studerar till Underhållsingenjör.
Just nu gör han praktik hos oss på Sandviken Energi.

– Det bästa är att jag har fullt upp, säger David som uppskattar att han direkt fått i uppdrag att tillsammans med sin handledare, Fredrik Westlin, anläggningsansvarig på Sandviken Energi, ta fram underhållsplaner.

David, som är från Sandviken, studerar en tvåårig utbildning på Yrkeshögskolan i Arboga. David som tidigare har arbetat som underhållsmekaniker inom industrin ser nu framemot att få ta steget vidare och vara med och planera och utveckla underhållsarbetet.

– Jag tror att jag har nytta av att jag varit på golvet tidigare och förstår vilka processer man planerar för, säger David och konstaterar att några veckor med fokus på elnät har givit mersmak.

– Elsidan är roligt. Det är kul att se hur allt hänger ihop och jag gillar nog mer att jobba i den här miljön jämfört med industrimiljö, säger han.

David Landström

David Landström trivs med praktikplatsen på Sandviken Energi.

Fredrik Westlin visar en högspänningskabel.

Fredrik Westlin visar upp en högspänningskabel.

I yrket som underhållsingenjör skulle David kunna arbeta inom flera olika affärsområden på Sandviken Energi och under praktikperioden kommer han att göra besök på andra affärsområden.

– Jag visste inte att Sandviken Energi var ett så stort företag och det är kul att det finns både vatten, värme och el i företaget, säger han.

Jobbar fram underhållsplaner

Totalt ska David göra sex veckors praktik den här perioden och redan några veckor in på praktiken har han fått uppgifter hämtade direkt ur verksamheten att arbeta med. Till exempel har han tittat viss utrustning i elnätet som kräver mycket underhåll och jämfört de ekonomiska aspekterna om vi skulle byta den specifika utrustningen mot nyare och modernare utrustning, som skall kräva mindre underhåll.

– Det är roligt att få riktiga uppgifter med koppling direkt till verksamheten.

David Landström och Fredrik Westlin med en kabel i förgrunden.

David Landström uppskattar samarbetet med handledaren Fredrik Westlin.

Varselklädda män vid en elstolpe.

Att räkna på hur mycket underhållsarbete som sparas vid nya investeringar har varit ett av Davids uppdrag.

För Sandviken Energi bidrar praktikanter till att utveckla verksamheten.

– Att ha David här som ställer frågor och är intresserad gör att vi tvingas fundera över varför vi gör saker på ett visst sätt. Att bara svara att vi alltid gjort så fungerar ju inte, säger Davids handledare Fredrik Westlin, driftingenjör på Sandviken Energi.

– Det är ju kul att ta emot en praktikant, men ibland kan man bli stressad för jag vill att David ska få vettiga uppgifter som ger något också, säger Fredrik och berättar att de är ute och gör platsbesök ett par gånger i veckan.

David å sin sida uppskattar samarbetet med Fredrik.

– Fredrik är en jäkligt bra handledare. Han tar sig tid och visar runt och förklarar.

–Han är engagerad, säger David och konstaterar att en bra handledare gör att praktiken är en välinvesterad och rolig del av utbildningen.

Studerar på tvåårig utbildning i Arboga

I vår är David klar som underhållsingenjör och än så länge håller han framtiden öppen.

– Jag vet inte exakt vad jag vill jobba med, men jag tänker framåt och vill hela tiden utvecklas, säger han och tillägger:

– Men el är jäkligt kul.

Mer information om Davids utbildning finns på YH-högskolans webb. Länk till annan webbplats.

Är du intresserad av att göra praktik eller skriva ditt examensarbete hos oss på Sandviken Energi kan du läsa mer om hur du går till väga på vår karriärssida.

Senast uppdaterat