Logo
Bilden visar en mängd biobärare på marken.

Så här ser biobärarna ut - som runda pastahjul.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Har du hittat våra biobärare?

På grund av höga vattenflöden följde en del av de biobärare, som används i vår vattenreningsprocess, med det renade avloppsvattnet ut i Storsjön i vintras. Vi har sanerat kring stränderna, men om det flyter i land bärare i sommar får man gärna hjälpa oss att slänga dem i brännbara soporna.

Biobärarna, som ser ut som pastahjul och lakritsgodisar, fungerar som biologiska bärare som ger de nyttiga mikroorganismerna, som hjälper till att bryta ned bakterier i vattnet, ytor att bo på i vattenreningsbassängen. Desto fler organismer desto snabbare rening.

Tidigare i år hittades några av de som slank med det renade avloppsvattnet ut, då vi hade problem med höga vattenflöden, längs stränder i närheten av avloppsreningsverket i Kungsgården. Våra medarbetare var då ute både via båt, bil och till fots för att samla in biobärarna och städa upp.

Biobärarna slängs med vanliga brännbara sopor

Om det skulle dyka upp fler biobärare i naturen får man naturligtvis hjälpa oss att plocka upp dem och slänga dem i brännbart. De är helt ofarliga, men man bör tvätta händerna efter att man hanterat dem.

Om man ser en större mängd kan man kontakta vår Kundservice per mejl info@sandvikenenergi.se eller per telefon på 026-24 16 00.

Bild från båt i Storsjön där en medarbetare på Sandviken Energi syns på stranden letandes efter biobärare.

En av våra medarbetare, när han tidigare i våras scannade av strandkanten efter biobärarna.

Bilden visar en hand som håller i tre svarta biobärare.

Några av de biobärare som smitit med det renade avloppsvattnet ut från avloppsreningsverket i Kungsgården.

Senast uppdaterat