Logo
Skorsten

Brand på kraftvärmeverket i måndags

Under morgonen bröt en brand ut vid kraftvärmeverket i Björksätra. En person är förd till sjukhus och är kvar för observation.

Larmet kom in till Räddningstjänsten klockan 05.38. Både räddningstjänst och ambulans larmades till kraftvärmeverket i Björksätra där två medarbetare fanns på plats när branden utbröt i en sidobyggnad på området. En av dem hade andats in rökgaser och togs med till sjukhus. Medarbetaren är kvar för observation men har varit i kontakt med ansvarig chef under förmiddagen. Vi hoppas att vår kollega snart får komma hem utan att ha tagit skada av händelsen.

Det är ännu oklart vad som startade branden. Vi tar såklart väldigt allvarligt på det inträffade och kommer att utreda orsaken samt rapportera och följa upp händelsen. På Sandviken Energi ska man kunna arbeta ett helt arbetsliv utan att ta skada.

Fjärrvärmeleveranserna till våra kunder påverkas inte utan alla kunder ska ha fjärrvärme som vanligt.

 

Uppdatering 2024-01-12

Nu är utredningen efter branden på kraftvärmeverket genomförd. Det var ett elfel i frekvensomriktaren som styr fläkten för en fastbränslepanna som ledde till branden under i måndags.

Räddningstjänst, ambulans och polis var snabbt på plats och släckte branden. En medarbetare fick i sig rökgaser och fick följa med i ambulans till Gävle sjukhus där han fick stanna för observation. Medarbetaren fick komma hem från sjukhuset samma dag och var åter i arbete dagen efter.

Säkerheten går alltid först på Sandviken Energi, så innan utrustningen byttes ut har en risk- och konsekvensanalys genomförts.

Under onsdagskvällen var all utrustning utbytt och produktionen av fjärrvärme fungerar som vanligt igen. Under hela förloppet har kunderna haft leverans av fjärrvärme som vanligt.

Senast uppdaterat